Tillsammans mot barncancer: Nordrest sponsrar Team Rynkeby för andra året i rad

Dela:

Varje sommar cyklar tusentals deltagare i Team Rynkeby från olika länder till Paris för att avsluta ett insamlingsår för barn med cancer och deras familjer. Cyklisterna samlar in pengar genom sponsorer, donationer och olika evenemang. Alla insamlade medel går till organisationer som stödjer barncancerforskning och familjerna till drabbade barn.

En varm sommareftermiddag i juni ringer vi upp Jan Aronson, kapten för Täbylaget i Team Rynkeby. För andra året i rad är Nordrest med och sponsrar de svenska lagen med mättande luncher längs teamens cykelfärd. Med elva års erfarenhet i Team Rynkeby och en stark passion delar Jan sin resa som format hans liv de senaste åren och även påverkat många andra.

En personlig väckarklocka
Det började när Jans pappa gick bort i en hjärtinfarkt. ”Det blev en väckarklocka för mig och jag insåg att jag behövde ta hand om min hälsa.”

Han började motionera och blev snabbt förälskad i cykling. Det var inför träning för Vätternrundan som han mötte ett lag med cyklister från Team Rynkeby som han insåg att han ville vara en del av något större. Jan har själv sett bekanta förlora sina nära i olika typer av cancer, sett hur det bryter ned och påverkar. Det första året han cyklade med teamet var 2014, och har sedan dess engagerat sig på många olika sätt. 

Ledarskap och passion
Jans engagemang sträckte sig långt utöver cykelsadeln. Han blev lagkapten och sponsringsansvarig för Täbylaget.

”När jag blev sponsringsansvarig insåg jag att jag måste ge allt”. Att organisera möten, hjälpa laget med sponsring och säkerställa att allt fungerade smidigt blev en del av hans vardag.

”Vi har fått mycket stöd från sponsorer som t.ex ICA Maxi och nu Nordrest, vilket är avgörande för vår framgång.”

Personliga anledningar
För Jan är detta personligt. Hans vän Johan dog av leukemi som barn, och senare drabbades hans guddotters lillebror av cancer. ”

Att se hur cancer förstör familjer är fruktansvärt,” säger Jan.

Han berättar om de känslomässiga påfrestningarna och de djupa såren som sjukdomen lämnar efter sig. ”Johan var så liten. Det var 1957 och hade han fötts idag, hade han kanske stått bredvid mig nu.”

Ett lag med hjärtat på rätt ställe
Varje år tas det ut nya lag, och Jan är med i urvalsprocessen där cyklister och serviceteammedlemmar intervjuas.

”Vi vill ha människor som brinner för detta, inte bara någon som ser det som ett projekt på sin bucket list,” förklarar han.

Täbylaget består i år av 31 cyklister, ett mindre antal än tidigare år då de haft upp till 48 cyklister. Serviceteamet, som i år består av åtta personer är avgörande för lagets framgång och säkerhet. De ansvarar för allt från medicinsk vård till matlagning och cykelreparationer.

En resa genom Europa
Varje sommar cyklar Team Rynkeby genom Europa, med Paris som slutdestination. Rutten varierar varje år, vilket ger cyklisterna möjlighet att uppleva nya landskap och kulturer.

”Vi tränar tillsammans och alla måste ha cyklat minst 2500 kilometer under våren utomhus innan vi startar resan,” säger Jan. ”Det handlar om att vara förberedd och säker på vägarna.” Jan betonar vikten av säkerhet under resan – ”Den största utmaningen är att undvika olyckor”.

Att dricka vatten med vänsterhanden för att undvika kollisioner är bara en av många detaljer som måste behärskas. ”Vi har cyklat många mil ihop innan vi börjar, så alla vet vad de ger sig in på.” Men det är inte bara fysisk styrka som testas – det är en mental sport lika mycket som en fysisk. ”Alla kan göra något, och det handlar om att hitta rätt plats för varje individ.”

Ett hopp om en framtid utan barncancer
För Jan och de andra medlemmarna i Team Rynkeby är varje cykeltramp ett steg närmare en framtid utan barncancer. Deras gemensamma engagemang att göra världen till en bättre plats driver dem att fortsätta år efter år. ”Så länge jag kan bidra och det känns rätt, kommer jag att fortsätta”, avslutar Jan.

Hans berättelse är en påminnelse om att med rätt motivation och engagemang kan man göra en verklig skillnad i världen. Cyklisterna i Team Rynkeby är ett bevis på kraften av gemensamt mål och ihärdighet. Vi på Nordrest är väldigt stolta att vara en del av engagemanget och sponsra teamen med luncher och hoppas på ett gott samarbete i många år.

Dela artikel:

Skicka feedback

Här kan ni skicka feedback kring er restaurangupplevelse, ris som ros! Vårt mål varje dag är att erbjuda dig en schysst måltidsupplevelse!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Kontakta oss

Delaktighet, öppenhet och transparens är frågor som ligger oss varmt om hjärtat. Särskilt när det gäller hållbarhet. Hör gärna av er med synpunkter och åsikter kring hur vi kan bli ännu bättre i vårt hållbarhetsarbete.

Beställ cateringmeny

Beställ catering till din verksamhet genom att fylla i uppgifterna i formuläret nedan.