Intervju med Lotta Stavvik, enhetschef på Värmlands Bistro by Nordrest
Recept av Dan Kruse, f.d. köksmästare på Värmlands Bistro
Inför Hållbarhetsveckan har Värmlands Bistro valt att servera en falafelrätt baserad på svenska gråärtor, ett medvetet och nytänkande val som förenar smak, hållbarhet och lokala råvaror.
– Dan Kruse, som tidigare var köksmästare hos oss, tog fram receptet. Han inspirerades av svenska råvaror och ville skapa något som var gott och annorlunda. Falafel är en rätt som många känner igen, men här sätts gråärtan, en svensk proteinkälla i fokus.
Rätten serveras med tortilla, kålmixsallad, gurksallad med mynta, picklad rödlök, ärtskott och en tahini-gräddfilscrème med vitlök, vilket gör den både färgglad, fräsch och mättande.
Fokus på säsong och minskat matsvinn
På Värmlands Bistro är hållbarhet en naturlig del av vardagen med fokus på att använda råvaror i säsong och minska matsvinn.
– Vi har en leverantör av lokala råvaror och arbetar med säsongsanpassade ingredienser. Vi försöker alltid använda hela produkten, återanvända det vi kan och undvika att slänga mat.
De lägger också det vegetariska först i både menyer och bufféupplägg för att det tydligt ska lyftas fram för gästerna.
– Vi vill satsa mer på vegetariska alternativ, både i rätterna och i salladsbuffén. Det här är ett bra tillfälle att visa vad vi kan.
Just nu ligger tallrikssvinnet på ca 100 gram per person, sett till både restaurangen och caféet.
Engagemang och utveckling
För Lotta handlar Hållbarhetsveckan om att både bidra och utvecklas.
– Vi tycker det är roligt att engagera oss i de här frågorna. Det känns meningsfullt att vara en del av något större och vi vill fortsätta växa i vårt hållbarhetsarbete.
🍽️ Recept: Falafel på gråärta (ca 10 port)
Falafel:
• 500 g torkade gråärter (blötläggs i minst 10 timmar)
• 1 msk bikarbonat
• 1 stor lök, 4 vitlöksklyftor
• 3 dl bladpersilja
• 1,5 tsk salt
• Kryddor: spiskummin, koriander, svartpeppar, ev. falafelkrydda eller sju kryddor
Mixa alla ingredienser till en jämn massa, låt vila, forma till bollar och fritera.
Tillbehör:
• Gräddfilscrème med tahini, citron, vitlök & persilja
• Kålmixsallad
• Gurksallad med mynta
• Picklad rödlök
• Ärtskott
• Serveras i tortilla